Általános információk


Lehet egy kérdésem?

Ezúton kérünk mindenkit, hogy bármilyen kérdés feltevése előtt olvassa el a GYIK-ot mégegyszer. Rengetegen tesznek fel olyan kérdéseket, amire a GYIK triviális választ ad. Minden le van írva benne, és ezt onnét tudjuk, hogy mi írtuk.
Ha mégis kérdés feltevésére kerül sor, nem kell tiszteletköröket futni, hogy "Lehet egy kérdésem?". Igen, lehet, mondjad, ne kelljen még azt is külön leírni, hogy "igen lehet".


Mi az a BitTorrent?

A BitTorrent egy P2P (peer-to-peer) fájlcserélo protokoll, Bram Cohen fejlesztette ki.
Muködése: a BitTorrent a letölto felhasználók feltöltési sávszélességét kihasználva hatékonyabbá tudja tenni a fájlok terjedését. Tehát minden letölto felhasználó egyben feltölto is; ez úgy lehetséges, hogy az eredeti adatmennyiséget szegmensekre darabolják, majd minden szegmenst más letöltő kap meg. Így a szegmenseket már feltölthetik egymásnak, egészen addig, amíg meg nem lesz mindenkinek a teljes adat. Minnél többen töltenek egy fájlt annál gyorsabb lesz a letöltés.

Magyar nyelvű, olvasmányos leírás a működéséről: BEHUN cikk írta dikki.
Angol leírás: Brian's BitTorrent FAQ and Guide.


Torrent, Tracker, Seeder, Leecher, Feltöltő; mit jelentenek ezek?

 
 • Tracker: egy központi szerver program; tárolja, hogy melyik torrentet melyik peer tölti és statisztikát nyújt.
 • Torrent: ez egy fájl, ami tartalmazza a tracker címét, a megosztott fájlok nevét, a pieces (darabok) számát, méretét és a hash-t.
 • Seeder: az a peer, akinek megvan az összes adat (100%).
 • Leecher: az a peer, aki még lefele tölti az adatokat (<100%), ha letöltötte seeder lesz belole.
 • Feltöltő: az a felhasználó, aki az új dolgokat felteszi az oldalra.


 

Felhasználói információk


Elfelejtettem a felhasználói nevem vagy jelszavam!

Ezen az oldalon töltsd ki a bárbeszédpanelt!


Megváltoztathatom a felhasználói nevem?

A felhasználói nevek nem változtathatóak meg.


Törölhetem a regisztrált felhasználói nevem?

Igen, bármikor megteheted ezen az oldalon.


Micsoda az a "Megosztási arány"?

Ez egy számított érték. "Megosztási arány" = "összes feltöltés" / "összes letöltés ". Minnél nagyobb annál jobb neked és másoknak is. :-)
Menj a Profil oldalra, és ott klikkelj a felhasználói nevedre. Ott meg fogod találni, hogy mennyi a "Megosztási arányod".

Az egyes torrenteknél is van "Megosztási arány", de ez csak az adott torrentre vonatkozik. Ez az arány azt mutatja, hogy mennyi az adott torrent estén a feltöltött és a letöltött adatmennyiséged hányadosa.
 


Mi az a slot?

Ennyi le és feltöltésed lehet egyszerre az oldalról.

Miért jelenik meg az IP cím a felhasználói adatok között?

Csak Te és az oldal moderátorai lathatják az IP és e-mail címed. A többi felhasználó nem látja ezeket az információkat.


NEM tudok belépni!!!

Néha előfordulhat ez a probléma MSIE böngésző használata estén. Zárj be minden Internet Explorert, és nyisd meg a Control Panel-en az internet Options-t. Nyomd meg a Delete Cookies gombot. Ezután probálj újra belépni...


Miért vagyok passzív módban?

A tracker szerint tűzfalad, vagy NAT-od van és nem tudsz bejövő TCP kapcsolatot fogadni.
Ez azt jelenti, hogy a többi felhasználó nem tud hozzád kapcsolódni, csak Te hozzájuk. De csak azokhoz kapcsolódhatsz, akik aktív módban vannak. Két passzív módban lévő felhasználó nem tud egymáshoz kapcsolódni. Ha veled együtt sokan vannak egy torrentnél passzív módban, lelassulhat a letöltés, hiszen mindenki csak a kevés számú aktív felhasználótól tudna tölteni.

Ezért próbálj aktív módban lenni. A problémára megoldás lehet az, hogy a tuzfalon és/vagy a NAT-on a megfelő portokon (amiket a BitTorrent kliens használ, ez a legtöbb kliensnél beállítható) engedélyezed a befelé jövo TCP/IP és UDP/IP kapcsolatot.

További info:
Hogyan legyek aktív, avagy hogyan nyissak portot a Windows XP tűzfalán?
PortForward
HUPWiki: NAT
   

Statisztika


Miért nem frissül a statisztikám?

A kliens csak bizonyos időszakonként frissíti az adatokat a szerveren. Ez minden kliensnél változó időtartam, 5-45 perc között mozog az értéke. Az egyes torrenteknél látható seeder/leecher lista azonnal változik ahogy valaki csatlakozik, de az adataik ugyanúgy csak bizonyos időközönként frissülnek.


Mi történik, ha előbb zárom be a klienst mint ahogy frissít?

A kliens indításkor és bezáráskor jelez a trackernek, így ha például 30 percenként frissítene, és 28 perc után zárod be a klienst, a tracker el fogja számolni a forgalmad.


A leggyakoribb okok amik miatt esetleg mégsem frissül a statisztika.

 
 • A felhasználó csal!
 • Túlterhelt a szerver.
 • Hibás kliens használata.

Néhány tanács.

 
 • Ha nincs a profilodban az éppen töltött torrent, akkor várj amíg a kliensed frissíti az információt a trackernél.
 • Rendesen lépj ki a kliensbol, hogy a tracker megkapja a "event=completed" üzenetet.
 • Ha a tracker esetleg nem lenne elérhető, ne állítsd le a klienst. Ha a tracker újra muködik, akkor frissülni fog a statisztika.

Bármelyik BitTorrent klienst használhatom?

Igen. De nem ajánlott a következő kliensek használata:

 
 • BitTorrent++
 • Nova Torrent
 • TorrentStorm

Ezek a kliensek néha nem jól küldik el az adatokat a trackernek.


Miért jelenik meg többször a profilomban egy torrent?

Ennek több oka lehet pl.: kifagyott a kliens vagy nem jól állítottad le. Mivel így a tracker nem kapja meg a kliens "event=completed" üzenetét, úgy veszi mintha még mindig töltenél. Ne törődj ezzel majd eltünik onnan (kb. 40 perc után).


Letöltöttem vagy megyszakítottam egy torrent letöltését. Miért van még mindig a profilomban?

Néhány kliens (TorrentStorm és a Nova Torrent) nem küld a trackernek üzenetet a letöltés befejezéséről vagy megszakításáról. Egy bizonyos idő után el fog tünni a torrent a profilodból.


Belépés és/vagy letöltés több gépről.

Igen, lehetséges. A tracker felhasználókhoz rendeli hozzá a torrentet, nem pedig IP címhez. Ha szeretnél több gépről letölteni, nem kell mást tenned mit a többi gépről is bejelenkezni az oldalra, leszedni a torrentet, és elindítani a letöltést.
 


 

FeltöltésHogyan növelhetem az arányomat?

Miközben letöltesz valamit, fel is töltesz. Ha végeztél a letöltéssel és nyitvahagyod a kliensed, és az tovább fog feltölteni (ha van kinek). Ha bezártad a kliensed, ugyanazt a torrent-fájlt megnyitva (és ha kérdezi, a letöltési könyvtárat újra megadva) a kliens folytatni fogja a seedelést.

Ha más forrásból megszereztem valamit, tudom ide seedelni?

Mivel általában mindenhova ugyanaz a release kerül fel mindenhova, a fájlméret és a fájlok neveinek egyezése esetén természetesen lehet seedelni. Ehhez töltsd le a torrent fájlt az oldalról, a kliensnek add meg a letöltött könyvtárat. Ellenőrzés után már seedeli is (esetleg valamennyit még mellétölt).

Feltölthetem más oldalakra az innen letöltött torrenteket?

Nem. Csak regisztrált felhasználók használhatják a trackert. Értelmetlen más oldalakra feltölteni a mi torrentjeinket, mert akik onnan letöltik ugysem tudnak kapcsolódni a trackerhez.

Az a felhasználó, aki pedig feltölti máshova a torrenetjeinket kitiltásban részesül...

(Természetesen, ha letöltöttél valamit abból tudsz másik torrentet is készíteni (másik trackernek), és azt oda töltöd fel ahová csak akarod.)

 


 

Letöltés


Hogyan kell a BitTorrentel letölteni?

A weboldalrol közvetlenül csak egy .torrent kiterjesztésű fájlt tudsz letölteni. Más fájlokat nem. Ez a torrent fájl általaban 100 Kbyte-nál kisebb. Ezt a fájlt nyisd meg a BitTorrent klienseddel. Ezután már nincs más dolgod, mint megvárni amig a kliens letölti a fájlokat.Milyen BitTorrent kliensek vannak?

Sok féle kliens létezik, ezen az oldalon találsz linkeket.


Melyik klienst használjam? Melyik a legjobb?

Erre nincs egyértelmű válasz. Használd azt, amelyik neked a legszimpatikusabb. Sebességben az átlagfelhasználó számára nincs különbség, kényelmi funkciói miatt Windowsra a BitCometet szoktuk javasolni. Az Azureus Windowsra és Linuxra is nagyon jó kliens.


Hogyan használjam a letöltött fájlokat?

Itt találsz leírást angolul.


Letöltöttem egy filmet, de mit jelentenek ezek a nevében: CAM/TS/TC/SCR ?

Itt talász leírást.


Miért tünik el egy aktív torrent?

Ennek két oka lehet:
 • A torrent nem tartozik az oldalhoz.
 • A feltöltő törölte, mert valami nincs rendben a torrenttel. Valószínüleg fel fog tölteni egy javított változatot.


Hogyan folytassak egy megszakadt letöltést, hogyan seedeljek újra valamit?

Nyisd meg a torrent fájlt a klienseddel. Amikor megkérdezi, hogy hova szertnéd letölteni a fájlokat, akkor válaszd azt a könytárat ahova már töltöttél. A kliens elintézi a többit.


Miért akad meg a letöltésem néha 99%-nál?

Minnél több darabja van meg a letöltés alatt alló adatoknak, annál nehezebb a kliensnek olyan darabokat találni ami még nincs meg. Ezért néha lelassulhat a letöltés, vagy meg is állhat egy idore. Légy türelmes, előbb-utóbb folytatódni fog a letöltés.


Mit jelent a "a piece has failed an hash check" hibaüzenet?
A BitTorrent kliensek ellenőrzik a letöltött adatok integritását. Ha a fenti hiba üzenetet látod a kliensedben, nincs semmi probléma. A kliens újra le fogja tölteni azt a darabot ahol a hibát észlelte.

Ilyenkor fordul elő az is, hogy több adatot tölt le a kliens, mint amennyit kellet volna (mivel a hibás részeket újra letölti).


Mit jelent a "IOError - [Errno13] Permission denied" hibaüzenet?

A gép újra indítása megoldja a hibát. Több ok miatt is előfordulhat ez a hiba:

Az IOError (Input-Output Error) egy fájlrendszer hiba, nem a tracker hibája. Általában akkor fordul elő ez a hiba, amikor a kliens nem tudja megnyitni a letöltött torrent fájlt. Ennek a leggyakoribb oka az, hogy egy másik kliens fut a háttérben (valószínuleg nem jól állt le), és az még használja azt a torrent fájlt.

Okozhatja ezt a hibát még a FAT/NTFS fájlrendzser megsérülése is. Ilyenkor érdemes valamilyen fájlrendszer vizsgáló/javító programot lefuttatni.
 


 

Hogyan növelhetem meg a letöltési sebességemet?


A letöltési sebesség leginkább a seeder-leecher aránytól függ. Amelyik torrentnél alacsony a seeder-leecher arány elofordulhat, hogy csak lassan lehet letölteni.

Van néhány dolog ami megnövelheti a letöltési sebességed:


Ne kezd el letölteni mindjárt az új torrenteket!

Ha lassú kapcsolatod van, akkor ne töltsd az új torrenteket. A legjobb sebességet akkor lehet elérni amikor az SL arány a legnagyobb. Várj, amíg lesz több gyors seeder.


Próbáld aktívba módba tenni a kliensed!

Aktív módban több kapcsolatot létrehozni a kliensed, így gyorsabban is tudsz letölteni. További információt a Miért vagyok passzív módban?   résznél találsz.


Feltöltési sebesség korlátozása.

A feltöltési sebesség alapvetően kétféleképpen befolyásolja a letöltési sebességet:
 
 • A BitTorrent peerek (kliensek) előnyben részesítik azokat a peereket amik feltöltenek nekik (amikrol tudnak letölteni). Ez azt jelenti, hogy ha A és B ugyan azt a torrentet töltik és A ad néhány darabot (piece) B-nek nagy sebességgel, akkor B megpróbálja ezt viszonozni. Tehát a gyors feltöltés gyors letöltést fog eredményezni.
 • A másik dolog a TCP muködésébol adódik. Ha A letölt valamit B-től, akkor visszaigazolást küld B-nek, hogy megkapta az adatokat (ezek az úgynevezett ACK-k). Ha A nem tud visszaigazolást küldeni, akkor B nem küld több adatot, vár. Tehát, ha A teljes sebességgel tölt fel, akkor nem marad sávszélessége arra, hogy elküldje az ACK-kat, ezért le fog lassulni a letöltés.
Az a legjobb, ha olyan magasan tartod a feltöltés sebességét, hogy az ACK-k még késleltetés nélkül haladjanak. A feltöltési sebességet az elméleti maximum 80%-ra érdemes beállítani.

Néhány kliensben (pl.: Azureus) be lehet állítani a globális feltöltési sebességet, de valamelyikben csak a torrentenkénti sebességet lehet megadni, erre oda kell figyelni.


Az egyszerre létesíthető kapcsolatok számának korlátozása.

Néhány operációs rendszeren (mint pl a Windos 98-on) korlátozva van a létesítheto TCP kapcsolatok száma. A sok kapcsolat az oprendszert instabillá is teheti. Az otthon használt routerek (NAT vagy tűzfal) estén is előfordulhat lassulás vagy a kapcsolat szétesése, ha túl sok TCP kapcsolat van. Ha ilyet észlelsz, akkor érdemes a kliensben korlátozni a létesíthető kapcsolatok számát 50 és 100 közé. Mindenképpen úgy állítsd be, hogy a leheto legtöbb kapcsolatot engedd, miközben stabil marad az eszköz/oprendszer. Ezt neked kell kikisérletezni.


A feltöltések számának korlátozása.

Ezzel azt adod meg, hogy egyszerre, hány másik kliens tud letölteni rólad. A feltöltési sávszélességedhez mérten állítsd be a feltöltések számát. Ezt bizonyos kliensekben lehet globálisan az összes torrentre és lokálisan is egy torrentre megadni.


Várj egy kicsit, hogy beinduljon a letöltés!

Amikor elkezdesz letölteni egy torrentet, akkor meg nem tudsz feltölteni semmit sem, mert még nincs "egy darabod (piece)" sem az adatokból. Ezért bizony elofordul, hogy lassan indul be a letöltés, de amit Te is tudsz már valamit feltölteni, könnyebben kapcsolódhatsz a többi klienshez.

Ez a BitTorrent egyik sajátossága: "minnél többet adsz, annál többet kapsz". Ezért lehet az, hogy minnél többen töltenek valamit, annál gyorsabban lehet letölteni. Ezért sem érdemes lekorlátozni a feltöltésed, mert lassabban fogsz tudni letölteni.


Ha itt nem találtál megoldást a problémádra!


Írd meg a fórumban a problémád, biztos tudunk segíteni.
Figyelj oda a következőkre:
 • Bizonyosodj meg róla, hogy tényleg nem találsz megoldást itt a Szabályzat-ban!
 • Mielőtt beleírsz a fórumba nézd meg volt-e már hasonló téma, mert ott lehet, hogy megleled a választ!
 • Ha úgy döntesz írsz a fórumba, akkor légy szíves NE csak annyit, hogy "nem működik", hanem írd le a részleteket is. Milyen klienst használsz, milyen oprendszert, mik a hálózat beállításai, mi a pontos hiba üzenet, melyik torrenteknél fordult elő a probléma?
  Minél részletesebb leírást adsz annál nagyobb az esély, hogy tudunk segíteni.
 • Légy udvarias és tisztelettudó!